Vi vil forsøge at starte en Weblog, hvor man kan rejse og diskutere alle emner inden for det at Bo Godt i almene boliger. Hvor man kan komme med gode råd og ideer. Et åbent debatforum.

onsdag den 7. februar 2007

Ny viden om skimmelsvampe


En ny undersøgelse af skimmelsvampe i 87 tilfældigt udvalgte lejligheder viser, at der er skimmelsvamp i ca. hver ottende. Det er seniorforsker Lars Gunnarsen fra By og Byg, der står bag den nye undersøgelse, der har bragt ny viden for dagen.

Årsagen er først og fremmest fejl i byggeriet

I langt de fleste lejligheder var skimmelsvampene opstået i forbindelse med fejl og skader på bygningen ? eksempelvis utætte tage og vandrør, opstigende grundfugt, kuldebroer eller andre konstruktionsfejl. Overraskende nok viser By og Bygs undersøgelse, at øget ventilation ikke i sig selv løser problemer med høj luftfugtighed i lejlighederne. Forskerne fandt nemlig ikke nogen entydig sammenhæng mellem ventilationens størrelse og lejlighedernes luftfugtighed.

Tøjtørring og sne på dynen

Derimod ser beboernes adfærd ? særlig i forbindelse med tøjtørring ud til at have afgørende betydning. I de 33% af lejlighederne, hvor beboerne jævnligt tørrede tøj i boligen, blev der målt en væsentligt højere fugtighed end i de øvrige lejligheder.
Målinger af temperaturen i soverummene viser, at mange beboere har en lav temperatur i soveværelset. Det er vel ikke overraskende, men det kan give problemer med skimmelsvampe, fordi de kolde soverum er tilbøjelige til at ophobe fugt fra resten af lejligheden. De indvendige døre i en lejlighed er nemlig sjældent tætte over for fugttransport, og derfor vil fugten fra andre rum ? eksempelvis køkken og bad ? fordele sig jævnt i hele lejligheden. Det betyder, at kolde soverum får en høj relativt fugtighed og dermed øget risiko for fugtrelaterede problemer.

Løsningerne

Lars Gunnarsen, By og Byg, pointerer, at vækst af skimmelsvampe i boliger meget sjældent kan tilskrives beboernes adfærd. Beboerne kan dog bidrage til at skabe mere ugunstige forhold for skimmelsvmapene ved at holde boligen tør. Undgå tøjtørring i stuer og værelser, varm jævnt op i hele boligen ? også soverummene ? og luft ud jævnligt, lyder rådene.
Men hvis man for alvor skal skimmelsvampene til livs, er det først og fremmest husejerne, som må forebygge fugtskader ved at vedligeholde bygnignerne. Derudover er det vigtigt at byggebranchen anvender hensigtsmæssige byggetekniske løsninger, som endsætter risikoen for utæte tage, kuldebroer, opstigende fugt og lignende.

Der kan læses mere på: http//:
http://www.sbi.dk/

Jeg fandt 114 indholdsobjekter,på
http://www.sbi.dk/

Nedenfor
6 af dem:

Skimmelsvampe i bygninger
Spørgsmål og svar om skimmelsvampe i bygninger
Resultater fra forskningsprogrammet om skimmelsvampe i bygninger
Skimmelsvampe i bygninger

Indeklimasymptomer kan skyldes skimmelsvampe i støv
En ny stor undersøgelse af elever og lærere i danske skoler har for første gang dokumenteret, at der er en sammenhæng mellem skimmelsvampe i støv og forekomsten af øjenirritation, luftvejsirritation, hovedpine, svimmelhed og koncentrationsbesvær
Skimmelsvampe i bygninger

De vigtigste resultater
Resultater fra forskningsprogrammet om skimmelsvampe i bygninger
Skimmelsvampe i bygninger

De ni projekter under forskningsprogrammet
Gennemgang af de ni projekter i forskningsprogrammet om skimmelsvampe i bygninger
Skimmelsvampe i bygninger

Artikel i FORSK08: Bevis for at skolebørn får gener af skimmelsvampe Det er nu videnskabeligt bevist, at i Indeklimasymptomer hos skolebørn kan skyldes skimmelsvampe. De generende skimmelsvampe bliver i vidt omfang spredt via støv i indeluften. Denne ny viden har konsekvenser for de metoder man kan bruge til at forebygge gener fra skimmelsvampe.

Forskning har nu dokumenteret, at skimmelsvampe kan være én af forklaringerne på irriterede øjne og hovedpine.
Der har længe været mistanke om, at det kan være usundt at opholde sig i fugtige bygninger med skimmelvækst. Nu er det også videnskabeligt dokumenteret: Skimmelsvampe kan være en medvirkende årsag til indeklimasymptomer som irriterede øjne, hovedpine, luftvejsirritation, svimmelhed og koncentrationsbesvær. Symptomerne er særligt kraftige hos mennesker med luftvejsallergi. Der er derfor al mulig grund til at fjerne skimmelsvampe i bygninger.
Resultaterne er fra et stort tværfagligt forskningsprogram om skimmelsvampe i bygninger.

Ikke nok at støvsuge
Forskningsprogrammet har vist, at skimmelsvampe tilsyneladende først bliver generende, når de tørrer ud. De tørre svampedele falder ned på gulvet, hvor de blander sig med andre støvpartikler. Støvet hvirvles op igen med indeluftens bevægelser, og på den måde kan svampedelene holde sig svævende i lang tid i indåndingszonen.
Alligevel løser man ikke problemet med de generende skimmelsvampe blot ved at gøre rent. Det er også nødvendigt at fjerne vækst af skimmelsvampe på steder, hvorfra de udtørrede svampe kan frigives til opholdsrum. Ligesom det er vigtigt at forebygge vækst af skimmelsvampe ved at reparere vandskader straks og vedligeholde sårbare bygningskonstruktioner, fx tage, baderum og kældre.
I nybyggeri kan skimmelproblemer forebygges ved at bruge robuste konstruktioner. Særligt på tage med ovenlys o.lign. og i vådrum er det vigtigt, at fugten ikke kan trænge ind langs samlingerne. Desværre ser man også eksempler på nybyggerier, hvor byggematerialerne har ligget uafdækket på byggepladsen og er blevet våde, så skimmelproblemet så at sige er bygget ind fra starten. Det er overordentlig vigtigt at undgå at lukke konstruktioner inde, som har for megen fugt i sig, da der ellers er overhængende risiko for, at den nye bygning angribes af skimmelsvampe.

Selv moderat vækst kan give problemer
Forskningsprogrammet har ikke omfattet bygninger, som var under renovering for skimmelsvampe, og derfor havde ingen af de undersøgte bygninger dramatisk vækst af skimmelsvampe. Undersøgelsen afspejler altså ikke de påvirkninger, som kan forekomme i meget vandskadede bygninger med kraftig vækst af skimmelsvampe. Men resultaterne viser, at man selv i bygninger med moderate problemer med fugt og skimmelsvampe kan se helbredsmæssige effekter.

Ingen kommentarer: